Fruit: Schisandra chinensis (Schisandrabes of peperbes)
Algemeen
De'5smaken'besiseenklimplantuitChina.DeChinesenaamis"Wu-Wei-Zi"enbetekentzoveelals:"dekrachtvande5smaakrichtingen".Vandaardenaam"5-smaken"bes: zoet, zuur, zout, scherp en bitter. SchisandrachinensisgroeitoorspronkelijkinJapanenKorea.Hetiseenklimmendeplantmetglanzend,donkergroenblad.Deplantistweehuizig.Somswordteeneenhuizige variantaangebodenonderdenaam"EasternPrince".Debloemenzijnwittotietslichtroze,dieinmei-juniverschijnenenheerlijkgeuren.Indenazomervolgenderodevruchtjes in10cmlangetrosjes.Zehebbeneenbijzonderesmaak,waarineigenlijkallevijfsmakenterugtevindenzijn:zout,zoet,zuur,scherpenbitter.Doordescherpesmaakwordt Schisandrachinensisookwelpeperbesgenoemd.DezebesjeswordenindeChinesekruidengeneeskundegebruikt.Dezedecoratieveslingerplantheeftdesteunnodigvaneen klimelement, pergola of een gaashek. By Vladimir Kosolapov - Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7753798 - Door VoDeTan2 - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9699681 - Door Tatters ❀ from Brisbane, Australia - Лимонник - Schisandra chinensis - ripening berries, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32462002 - Door Vladimir Kosolapov - Eigen werk, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7753804
Opkweken
ZorgervoordatdekluitvanSchisandrachinensisgoedvochtigis.Zetdestruikvoorhetplanteneerstineenemmerlauwwarmwater.Graafeenruimplantgatenmaakdegrond goedlos.Zetdekluitvande'5-smaken'besopdejuistehoogteinhetplantgat.Debovenkantvandekluitmoetnetietsonderhetgrondniveaukomen.Vulhetplantgatmetaarde endrukstevigaan.Geefnahetplantendirectwater.De'5-smaken'besgroeitgoedinlosse,voedzamegrond.Verbetertuingrondmetcompostenkoemestkorrels.Geefdeze klimmereenplekjeindevollezonofhalfschaduw.Schisandrachinensisiseenmakkelijktekwekenklimplantenvraagtweinigonderhoud.Zorgervoordatdeaarderondde wortelsnietuitdroogt.Geefinhetvroegevoorjaareenmulchlaagvancompostenkoemestkorrels.Dekdeplanten'swintersafmeteenlaagjeafgevallenblad.Knipinhet voorjaardetwijgenlichtterugomeencompacteklimmertehouden.BinddeslingerendetwijgenvanSchisandrachinensisaan,oflaatzebijvoorbeelddoorgaasgroeien.De twijgen kunnen wel 5 meter hoog groeien.
Snoeien
De plant heeft de neiging om zeer warrig uit te groeien. In de winter kunnen de uitlopers worden uitgedund en ingekort.
De bessen worden vooral als gezondheidsversterkend element gebruikt. Ze worden ze o.a. toegepast in smoothies en in thee. Niet in grotere hoeveelheden gebruiken.
PARI-DAEZADe Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
De'5smaken'besiseenklimplantuitChina.DeChinesenaamis "Wu-Wei-Zi"enbetekentzoveelals:"dekrachtvande5 smaakrichtingen".Vandaardenaam"5-smaken"bes:zoet,zuur, zout, scherp en bitter. SchisandrachinensisgroeitoorspronkelijkinJapanenKorea.Het iseenklimmendeplantmetglanzend,donkergroenblad.Deplant istweehuizig.Somswordteeneenhuizigevariantaangeboden onderdenaam"EasternPrince".Debloemenzijnwittotiets lichtroze,dieinmei-juniverschijnenenheerlijkgeuren.Inde nazomervolgenderodevruchtjesin10cmlangetrosjes.Ze hebbeneenbijzonderesmaak,waarineigenlijkallevijfsmaken terugtevindenzijn:zout,zoet,zuur,scherpenbitter.Doorde scherpesmaakwordtSchisandrachinensisookwelpeperbes genoemd.DezebesjeswordenindeChinesekruidengeneeskunde gebruikt.Dezedecoratieveslingerplantheeftdesteunnodigvan een klimelement, pergola of een gaashek. By Vladimir Kosolapov - Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7753798 - Door VoDeTan2 - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9699681 - Door Tatters ❀ from Brisbane, Australia - Лимонник - Schisandra chinensis - ripening berries, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32462002 - Door Vladimir Kosolapov - Eigen werk, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7753804